Madrid Protokolü Yurtdışı Marka Tescili YURTDIŞI

Madrid Protokolü Kapsamındaki Uluslararası Tescil

Yurt dışı marka başvuruları iki yoldan yapılmaktadır. Türkiye’den başka ülkelere marka tescil başvurusu, (doğrudan ulusal başvuru) ve marka başvurusunda uluslararası anlaşmalar yolu (Madrid Protokolü) Ekonomik yönden uluslararası anlaşmalar yolu ile daha avantajlı marka başvurusu yapılabilmekteyken bazı özel durumlardan dolayı doğrudan ulusal başvuru da tercih meselesi olmaktadır. Tabi ki burada önemli olan husus başvuru sahibinin kendisi için  en optimal başvuruyu yapabilmesidir.  


MADRİD PROTOKOLÜ KAPSAMINDAKİ ULUSLARARASI TESCİL

Sisteme dahil olan bazı bölge ya da ülkelerde marka tescil başvurusunun ve tescil sonrası işlemlerin tek bir dilekçe ile yapılmasını sağlayan sistemdir.

Dünya çapında, bütün ülkeleri kapsayan bir marka tescil ve koruma sistemi değildir.

Böyle bir sitem yoktur.

Madrid Protokol başvurusu sadece ulusal ofise (başvuruya dayanak olan ulusal tescil ya da başvurunun yapılmış olduğu taraf ülke Ofisi’ne) yapılabilir. WIPO’ya yapılamaz. Yazışma dili, taraf ülke ofisi sınırlamadığı sürece İngilizce, Fransızca veya İspanyolcadır. Türkiye yazışma dili olarak İngilizceyi seçmiştir.

AMAÇLARI:

Markaların tek bir başvuru yapılarak ve tek bir dil kullanılarak birden fazla ülkede (protokole dahil ülkelerde) uluslararası tescilini sağlamak, marka tescil edildikten sonra yapılacak olan (unvan veya adres değişikliği, devir, mal ve hizmet listelerinde kısıtlamalar gibi) değişikliklerin tek bir işlem aracılığıyla Uluslararası Sicil’e kaydını sağlamaktır.


MADRİD SİSTEMİNİN AVANTAJLARI



Uluslararası Başvurunun Şekli

§  Uluslararası marka başvurusu Uluslararası Büro’ya (WIPO) menşe ofis (kendi ülkesindeki Türk Patent Ofisi) aracılığıyla yapılmak zorundadır.
§  Uluslararası Büro’ya doğrudan yapılan başvurular usulüne uygun olarak yapılmamış sayıldığından, başvuru sahibine iade edilir.
§  Uluslararası başvurunun; daha önce menşe ofiste tescili bulunan markada veya başvuruda yer alan marka örneğiyle, mal ve hizmet listeleriyle ve uluslararası sınıflandırmayla aynı olması gerekir.


Madrid Protokolü Kapsamında Uluslararası Tescil Başvurusu ve İşlemler

§  Menşe ofisi başvuru, menşe ofis tarafından şekli inceleme/onay ve WIPO’ya bildirim
§  WIPO tarafından şekli inceleme, uluslararası sicile kayıt, yayın, belirlenen akit taraflara bildirim.
§  Belirlenen akit taraflarda, ulusal/bölgesel mevzuat açısından inceleme ve karar
§  Kararların WIPO’ya bildirimi
§  Kararların WIPO tarafından başvuru sahibine bildirimi
§  Red kararı karşısında başvuru sahibinin ulusal mevzuatlar kapsamında itiraz(lar)ı


Uluslararası Başvurunun Reddi
Uluslararası marka başvurusunun protokole dahil olan ve  akit taraf olarak belirlenen ülkelerden bir  veya birkaçında reddedilmiş olması, diğer akit taraf ülkelerde tescil edilmesine engel teşkil etmez.

Uluslararası Marka  Tescil Başvurusunda Önemli Hususlar
1.     Uluslararası marka tescil başvurusu ulusal marka başvurusu ya da tescilini esas almak zorundadır. Aşağıdaki bilgiler önemlidir.    
     ·         Esas tescil / başvuru no ve tarihi
     ·         Sahip bilgileri
     ·         Mal ve hizmetler
     ·         Marka örneği
2.     Varsa rüçhan talebi
3.     Marka renkli ise renk talebi
4.     Marka kolektif marka ise kolektif marka talebi

Uluslararası Marka Başvurusu (Madrid Protokolü)

Başvuru talebi linkinde Madrid Protokolüne üye olan ülkeler mevcuttur. Üye olan ülkeler gün geçtikçe artmaktadır. 101 üye 117 ülke bulunmaktadır. Başvuru yapılacak ülkeler seçildiğinde, seçilen ülkelerin (akit taraf) başvuru için talep ettikleri resmi harç ücretleri ve başvuru ücretleri belirlenmektedir. Belirlenen ücretler iletişim bilgilerinize gönderilecektir.

Önemli:


Ülke seçimlerinde  AB (Avrupa Birliği), Benelux (Belçika-Hollanda-Lüksemburg),  OAPI (Afrika Fikri Haklar Birliği)  seçimlerinde dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır; AB 28 ülke Benelux 3 ülke OAPI 17 ülkeden oluşmaktadır. Bu seçimler toplu bir başvuru yapılmasını ve tek tek ülkelerin seçilmesinden daha ekonomik bir harç tutarı ödenmesi avantajını sağlarken öte yandan birliklere üye olan sadece bir ülkede marka başvurusu reddedilirse tüm üye ülkelerde de reddini sağlamaktadır. Bu nedenle başvuru öncesi maddi kayıp ve zaman kaybı yaşanmaması için markanın tescil edilebilme durumunu gösteren araştırma talebinde bulununuz. Patent ofisimiz araştırma sonuçlarını markanın sınıfı ve kelime karakterlerinin durumuna göre 1-3 işgünü içerisinde, akit taraf ofislerinin raporuna göre 3-10 iş günü içerisinde sonuçlandırmaktadır.

Uluslararası Marka Başvuru Talebi İçin Tıklayınız!

Uluslararası Marka Tescil Başvurusunun Başvuru Tarihi: Başvurunun menşe ofise yapıldığı tarih [Başvurunun 2 ay içerisinde WIPO (Uluslararası Büro) tarafından alınması durumunda]  Başvurunun Uluslararası Büro tarafından alındığı tarih [Başvurunun 2 aydan daha uzun bir sürede WIPO (Uluslararası Büro) tarafından alınması durumunda]

Uluslararası Büro (WIPO)  Tarafından Yapılan İşlemler:  Başvuru yetkisi… Mal ve hizmet sınıflandırması… Ücretler… Viyana Sınıflandırması… Belirlenen Akit Taraflar (başvurulan ülkeler)… Uluslararası tescil ve yayın… Başvurunun Belirlenen Akit Taraflara İletimi…

Madrid Protokolü Başvurularında: İtiraz işlemlerinde WIPO’nun aracılık rolü ortadan kalkar... İtiraz işlemlerinin sonuçlanmasından sonra belirlenen ülke ofis, nihai kararını WIPO’ya bildirir.


Madrid Anlaşması ile Madrid Protokolü Arasındaki Farklar

MADRİD ANLAŞMASI
·         Başvuru için ulusal tescil zorunlu
·         Üye ülkeler için başvuru sonuçlandırma süresi 1 yıl
·         Ofise yapılacak ödemeler WIPO tarafından belirleniyor
·         Markanın origin (menşe) ülkede herhangi bir nedenle iptal edilmesi durumunda koruma talep edilen ülkelerin hepsinde iptal ediliyor
·         Yazışma dili sadece Fransızca

MADRİD PROTOKOLÜ
·         Başvuru için ulusal başvuru yeterli
·         Üye ülkeler için başvuru sonuçlandırma süresi 18 ay
·         Ücret sistemini ülkeler kendileri belirliyor
·         Markanın origin (menşe) ülkede 5 yıldan sonra iptali, diğer ülkeleri etkilemiyor,  ulusal tescile dönüştürülüyor
·         Yazışma dili İngilizce, Fransızca veya İspanyolca

Madrid Anlaşmasının Eleştirilen Hususları: Esas tescil şartı (menşe ülkede tescil)…12 aylık red bildirim süresi... Esas tescile (menşe ülkede yapılan tescile) bağımlılık… Tek dil şartı (İngilizce)… Her ülke için standart ücret (sabit ücret)… Akit tarafın ülke olması şartı (bölgesel ofislerin sisteme katılamaması)

MADRİD PROTOKOLÜ İLE BAŞVURU YAPILACAK ÜLKELER

AG

Antigua ve Barbuda

KP

Kuzey Kore

AL

Arnavutluk

KR

Güney Kore

AM

Ermenistan

KZ

Kazakistan

AT

Avusturya

LI

Lihtenştayn

AU

Avustralya

LR

Liberya

AZ

Azerbaycan

LS

Lesoto

BA

Bosna Hersek

LT

Litvanya

BG

Bulgaristan

LV

Letonya

BH

Bahreyn

MA

Fas

BT

Butan

MC

Monako

BQ

Bonaire, Saint

MD

Moldova

BW

Bostwana

ME

Karadağ

BX

Benelüks (Belçika, Hollanda,Lüx)

MG

Madagaskar

BY

Belarus (Beyaz Rusya)

MK

Makedonya

CH

İsviçre

MN

Moğolistan

CN

Çin

MZ

Mozambik

CU

Küba

NA

Namibya

CY

Kıbrıs Rum Kesimi

NO

Norveç

CW

Curaçao

OM

Umman

CZ

Çek Cumhuriyeti

PL

Polonya

DE

Almanya

PT

Portekiz

DK

Danimarka

RO

Romanya

EE

Estonya

RS

Sırbistan

EG

Mısır

RU

Rusya

EM

Avrupa Topluluğu (CTM)

SD

Sudan

ES

İspanya

SE

İsveç

FI

Finlandiya

SG

Singapur

FR

Fransa

SI

Slovenya

GB

İngiltere

SK

Slovakya

GE

Gürcistan

SL

Sierra Leon

GH

Gana

SM

San Marino

GR

Yunanistan

ST

Sao Tome ve Principe

HR

Hırvatistan

SY

Suriye

HU

Macaristan

SZ

Svaziland

IE

İrlanda

SX

Saint Martin

IR

İran

TM

Türkmenistan

IS

İzlanda

TR

Türkiye

IL

İsrail

UA

Ukrayna

IT

İtalya

US

ABD

JP

Japonya

UZ

Özbekistan

KE

Kenya

VN

Vietnam

KG

Kırgızistan

ZM

Zambiya

 

Madrid Protokolü Yurtdışı Marka Tescili Madrid Protokolü Yurtdışı Marka Tescili Madrid Protokolü Yurtdışı Marka Tescili Madrid Protokolü Yurtdışı Marka Tescili Madrid Protokolü Yurtdışı Marka Tescili